نقد و معرفی خدمات درمانی و مراقبتی در منزل

۸ مطلب در دی ۱۴۰۰ ثبت شده است

پره اکلامپسی چیست؟ و چه علائمی دارد؟

از پره اکلامپسی به عنوان مسمومیت بارداری یاد می‌شود. فشار خون بالا به عنوان علت اصلی بروز این عارضه در طی بارداری شناخته شده است. با بروز علائم، درمان باید هر چه سریعتر آغاز شود، در غیر این صورت سلامتی مادر و جنین به خطر خواهد افتاد. مسمومیت بارداری معمولا پس از هفته ۲۰ بارداری رخ می‌دهد. به منظور پیشگیری از آن، فشار خون مادر به طور مرتب ارزیابی خواهد شد. در این مقاله می‌خواهیم نگاهی کوتاه به این عارضه داشته باشیم. 

مسمومیت بارداری

علائم پره اکلامپسی چیست؟

از رایج‌ترین علائم پره اکلامپسی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • وجود پروتئین در ادرار. ادرار به طور طبیعی دارای پروتئین نیست.
  • بروز سردردهای شدید
  • کاهش حجم ادرار
  • کاهش سطح پلاکت خون 
  • اختلالات کبدی
  • تنگی نفس
  • تجمع مایع در ریه‌ها
  • اختلالات بینایی، مانند تاری دید، از دست دادن موقت بینایی و حساسیت به نور
  • احساس درد در ناحیه بالای شکم
  • حالت تهوع 
  • استفراغ

علت بروز پره اکلامپسی چیست؟ 

متخصصان در این رابطه فاکتورهای متعددی را دخیل می‌دانند. اما معتقد هستند که علت اصلی بروز این عارضه از جفت  شروع می‌شود.  جفت، عضوی است که در طی بارداری، زمینه را برای تغذیه جنین فراهم می‌‌کند. با شروع بارداری، رگ‌های خونی جدیدی ایجاد می‌شوند که می‌توانند به طور موثر خون را به جنین برسانند. به نظر می‌رسد این رگ‌ها در زنانی که دچار این عارضه می‌شوند، به خوبی رشد نکرده‌اند و عملکرد صحیحی ندارند. ظاهرا این رگ‌های خونی باریک‌تر از حد معمول هستند و واکنش‌های متفاوتی به سیگنال‌های هورمونی می‌دهند. به این ترتیب میزان خونی که باید در آنها جریان داشته باشد، محدود است. 

پره اکلامپسی چگونه تشخیص داده می‌شود؟‌

در کنار بررسی علائم پره اکلامپسی ، پزشک احتمالا آزمایشات خون را نیز تجویز خواهد کرد. یکی از این تست‌ها، فاکتور pdw است. اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم pdw در آزمایش خون چیست؟ باید گفت این شاخص خونی مدت زمان توزیع پلاکت در جریان خون را ارزیابی می‌‌کند. سطح این شاخص در زنان مبتلا به این عارضه بالاست.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

درمان سرطان پروستات با پروستاتکتومی چگونه است؟

شیوه درمان سرطان پروستات به مرحله بیماری بستگی دارد. معمولا برای سرطان چندین مرحله در نظر گرفته می‌شود و آنها را با اعداد یونانی نشان می‌دهند. بالا بودن اعداد به معنای شدت بیماری است. در مراحل اولیه، سلول‌های سرطانی تنها بافت مورد نظر را درگیر خود کرده‌اند، یعنی بیماری به اندام‌های مجاور یا دوردست سرایت نکرده است. در این حالت بیمار شانس بهبودی بیشتری خواهد داشت. در این مقاله می‌خواهیم بدانیم پروستاتکتومی چیست و در کدام مرحله از سرطان پروستات مورد توجه قرار می‌گیرد؟ 

درمان پروستات با پروستاتکتومی

پروستاتکتومی چیست؟

به خارج کردن غده پروستات از بدن اصطلاحا پروستاتکتومی گفته می‌شود. این شیوه درمانی زمانی مورد توجه قرار می گیرد که سلو‌های سرطانی به بافت‌های دوردست بدن سرایت نکرده‌اند. با خارج کردن بافت آلوده، این انتظار می‌رود که بیماری به طور کامل از بین برود. 

پروستاتکتومی چگونه انجام می‌شود؟

پروستاتکتومی به دو شیوه جراحی باز و لاپاراسکوپی انجام خواهد شد. در جراحی باز، بدن مورد تهاجم بیشتری قرار می‌گیرد. در این جراحی شکاف عمیقی در بدن ایجاد خواهد شد و سپس پروستات و نواحی مجاور آلوده خارج می‌شوند. برای انجام این جراحی به بیهوشی کامل نیاز است. همچنین بیمار، دوره نقاهت طولانی‌تری را تجربه خواهد کرد. 

لاپاراسکوپی شیوه نوین و جایگزینی است  و تهاجم کمتری دارد. در این شیوه خبری از برش‌های عمیق نیست. متخصص با استفاده از ابزارهای پزشکی چندین حفره در ناحیه مورد نظر ایجاد خواهد کرد، سپس با ابزارهایی که در اختیار دارد؛ اقدام به خارج کردن بافت آلوده می‌کند. در این تکنیک بیمار، دوره نقاهت کمتری را تجربه خواهد کرد. 

آیا احتمال عود سرطان پروستات بعد از پروستاتکتومی وجود دارد؟ 

پروستاتکتومی شیوه درمانی موثری است، با این حال این احتمال وجود دارد که سلول‌های سرطانی در بافت‌های مجاور هنوز وجود داشته باشند. برای جلوگیری از عود مجدد بیماری این احتمال وجود دارد که پزشک از سایر تکنیک‌های درمانی مانند شیمی و پرتو درمانی نیز استفاده  کند. 

با توجه به اینکه سرطان پروستات در مردان شایع است، بررسی وضعیت آن در لیست آزمایش های چکاپ کامل مردان مورد توجه قرار گرفته است. چکاپ‌های دوره‌ای  این فرصت را به شما می‌دهند تا در صورت بروز بیماری، زمان برای درمان قطعی بیماری داشته باشید.

۱ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

علت کم خونی در بیماران سرطانی چیست؟

یکی از مشکلاتی که بیماران مبتلا به سرطان با آن درگیر هستند، کم خونی است. در این حالت سطح گلبول‌های قرمز خون و هموگلوبین کاهش می‌یابد. هموگلوبین بخشی از گلبول‌های قرمز هستند و نقش مهمی را بدن ایفاء می کند. در واقع آنمی یکی از عوارض جانبی شیمی درمانی به‌شمار می‌رود. در این مقاله می‌خواهیم بدانیم چرا شیمی درمانی منجر به کم خونی می‌شود؟ و چگونه می‌توان عوارض ناشی از آن را به حداقل رساند؟ 

علت کم خونی در بیماران سرطانی چیست؟

چرا شیمی درمانی باعث کم خونی می‌شود؟‌

داروهایی که برای شیمی درمانی استفاده می‌شوند، می‌توانند بر عملکرد مغز استخوان تاثیرگذار باشند. در واقع این داروها توانایی تشخیص سلول‌های طبیعی از غیر طبیعی را ندارند. به همین دلیل همه سلول‌ها تحت تاثیر آنها قرار خواهند گرفت. علت ریزش مو در این بیماران نیز به همین علت است. 

 سلول‌های خونی مانند گلبول‌های قرمز در مغز استخوان ساخته می‌شود. وقتی اختلالی در مغز استخوان رخ می‌دهد، سطح آنها نیز در بدن کاهش می‌یابد، با کاهش سطح آن از میزان hgb در آزمایش خون نیز کاسته خواهد شد. منظور از HGB  همان هموگلوبین‌ها هستند. هموگلوبین‌ها نقش مهمی در انتقال اکسیژن، مواد مغذی و دی‌اکسید کربن دارند. ایجاد اختلال در آنها باعث بروز کم خونی یا همان آنمی خواهد شد. 

از آنجا که پلاکت‌ها نیز در مغز استخوان ساخته می‌شوند، شیمی درمانی باعث کاهش سطح آنها نیز خواهد شد. پلاکت‌ها به عنوان کوچکترین سلول‌های خونی، نقش مهمی در انعقاد و بند آمدن خونریزی دارند. 

با قطع شیمی درمانی، سلول‌ها دوباره به حالت طبیعی خود باز خواهند گشت. 

راهکارهایی برای کاهش عوارض کم خونی 

اگر از داروهای شیمی درمانی استفاده می‌کنید، برای کاهش عوارض کم خونی بهتر است نگاهی به توصیه‌های زیر داشته باشید:

سعی کنید خواب و استراحت کافی داشته باشید. 

فعالیت‌های خود را در طول روز محدود کنید.

سعی  کنید در رژیم غذایی خود از منابع آهن بیشتری استفاده کنید. 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

آیا راهی برای درمان قطعی کم کاری تیروئید وجود دارد؟

کم کاری تیروئید اختلال شایعی است که افراد زیادی را با خود درگیر کرده است. این بیماری به دلیل عملکرد نادرست غده تیروئید ایجاد می‌شود. این غده پروانه‌ای شکل، دو هورمون اصلی تولید می‌کند که در نقش مهمی در عملکرد‌های مختلف بدن دارند. اختلالات تیروئیدی عوارض گوناگونی در پی خواهند داشت. برای مثال علت ناباروری بسیاری از زنان به دلیل نقص این غده و هورمون‌های آن است. برای بررسی سطح هورمون‌های تیروئید از آزمایش T3  و T4 استفاده می‌شود. البته در برگه آزمایش آزمایشات دیگری مانند TSH را نیز خواهید دید. اگر می‌پرسید tsh چیست؟ باید گفت tsh هورمونی است که از سوی مغز تولید می‌شود و عملکرد غده تیروئید را برعهده دارد. 

در این مقاله می‌خواهیم بدانیم آیا برای درمان کم کاری تیروئید راه‌حل قطعی وجود دارد یا خیر؟ 

کم کاری تیروئید

تیروئید کم کار چگونه درمان می‌شود؟

رایج ترین شیوه درمان برای کم کاری تیروئید، استفاده از دارو است. در واقع این دارو‌ها، کمبود هورمون‌های این غده را جبران خواهند کرد. شاید فکر کنید که مصرف دوره‌ای این داروها می‌توانند به درمان قطعی این بیماری کمک کند. اما باید بدانید  مصرف آنها تا آخر عمر به بیماران توصیه می‌شود. البته در این میان دوز مصرفی با توجه به وضعیت سلامتی شما و تشخیص پزشک تغییر خواهد کرد. نکته مهم این است که بدانید برای درمان قطعی این بیماری راه حل خاصی وجود ندارد. 

سوال رایج دیگری که معمولا ذهن بیماران و اطرافیان آنها را درگیر می‌کند، این است که آیا رژیم غذایی می‌تواند در درمان این بیماری موثر باشد؟ باید گفت که بله، داشتن رژیم غذایی مناسب و سالم می‌تواند به کنترل بیماری و عوارض ناشی از آن کمک کند. اما این حرف به این معنی نیست که مصرف داروها قطع شود. به یاد داشته باشید قطع خودسرانه مصرف داروهای هورمونی می‌تواند آسیب‌های جدی در پی داشته باشد. جهت داشتن یک رژیم غذایی سالم برای کم کاری تیروئید حتما با متخصص مشورت داشته باشید.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

پرکاری تیروئید در بارداری چه خطراتی دارد؟

 

پرکاری تیروئید یکی از اختلالات شایع است. بروز این بیماری قبل از بارداری و در طی آن می‌تواند زمینه را برای آسیب به مادر و جنین مهیا کند. تیروئید غده پروانه شکلی است که در جلوی گردن و زیر سیب گلو وجود دارد. این غده شامل دو لوب و بخش متصل کننده است. این غده دو هورمون اصلی t3 و t4 تولید می‌کند. این هورمون‌ها نقش مهمی در متابولیسم بدن دارد. متابولیسم یعنی سوخت و ساز بدن. عملکرد این غده تحت تاثیر هورمون دیگری به نام tsh است که از جانب مغز ترشح می‌شود. اگر سطح این هورمون نرمال نباشد، عملکرد غده تیروئید نیز مختل خواهد شد. برای بررسی وضعیت تیروئید از آزمایش tsh در کنار تست t4 و t3 استفاده خواهد شد. این مقاله اشاره‌ای کوتاه به عوارض پرکاری تیروئید در بارداری دارد. 

پرکاری تیروئید در بارداری

عوارض پرکاری تیروئید در بارداری چیست؟‌

از جمله عوارض پرکاری تیروئید در دوران بارداری می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • نارسایی احتقانی قلبی
  • افزایش یکباره و شدید پرکاری تیروئید
  • سقط جنین
  • زایمان زودرس
  • وزن پایین نوزاد هنگام تولد
  • پره اکلامپسی

پرکاری تیروئید در بارداری چگونه تشخیص داده می‌شود؟‌

اگر قصد بارداری داشته باشید، مجموعه‌ای از آزمایشات خون برای بررسی سلامتی مادر تجویز خواهد شد که آزمایش تیروئید نیز یکی از آنهاست. اما اگر به هر دلیلی آزمایشات قبل از بارداری را نداده‌اید، وضعیت سلامتی شما در آزمایشات سه ماهه اول بارداری بررسی خواهد شد. اگر مشکلی در تیروئید وجود داشته باشد، این آزمایشات نشان خواهند داد. 

پرکاری تیروئید در بارداری چگونه درمان می‌شود؟

درمان پرکاری تیروئید معمولا با دارو انجام می‌شود. پزشک متخصص با توجه به وضعیت سلامتی مادر، دوز مناسبی از آن را تجویز خواهد کرد. یکی از سوالات مهم مادران این است که آیا داروهای تیروئید برای جنین ایمن هستند؟ باید گفت در این زمینه جای نگرانی وجود ندارد و دوز دارو به‌گونه‌ای تعیین می‌شود که سلامتی جنین به خطر نیفتد. 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

آیا مکمل های بدنسازی باعث بیماری های کبدی می شوند؟

بدنسازی یکی از محبوب‌ترین رشته های ورزشی است. عضلانی شدن ماهیچه‌های بدن این وسوسه را در دل ورزشکاران می‌اندازد که از مکمل‌های بدنسازی استفاده کنند. باید بدانید مصرف این نوع مکمل‌ها می‌تواند تاثیر سوء بر اندام‌های حیاتی بدن مانند کبد داشته باشد. آنزیم‌های کبدی مانند sgpt و sgpt نقش مهمی در عملکرد کبد دارند. هر زمان که کبد دچار التهاب شود سطح sgot  و sgpt در آزمایش خون افزایش پیدا می کند. در این مقاله اشاره‌ای کوتاه به عوارض مکمل‌های بدنسازی شده است. 

آنزیم های کبدی

کدام مکمل‌ بدنسازی برای کبد مضر است؟‌

مکمل‌های بدنسازی انواع مختلفی دارند. نکته مهم این است که مصرف مداوم آنها می‌تواند برای سلامتی خطر جدی داشته باشد. داروها  ومکمل‌هایی که دارای استروئید‌های آنابولیک هستند، سلامتی کبد را تهدید می کنند. در کنار آنها مکمل‌های دیگر برای کاهش وزن وجود دارند.مصرف آنها نیز می‌تواند بر سلامتی کبد موثر باشد. در مقابل آنها، مکمل‌های دیگری وجود دارند به نام گینرها. آنها منجر به اضافه وزن خواهند شد. این نوع از مکمل‌ها می‌توانند منجر به عوارضی مانند اسهال، استفراغ، نفخ و دردهای شکمی شوند. 

مصرف بیش از حد مکمل‌های ورزشی علاوه‌برآسیب‌های کبدی می‌تواند سلامتی کلیه‌ها را نیز تحت تاثیر قرار دهد. به همین دلیل مصرف خود سرانه آنها توصیه نمی‌شود. 

 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

روش های کاهش کلسترول خون چیست؟

 

برای کاهش کلسترول خون دو راه‌حل اصلی و موثر وجود دارد. تغییر سبک زندگی و داشتن رژیم غذایی سالم به طور خاص می‌توانند در کاهش کلسترول در بدن موثر باشند. در این مقاله سعی شده است به چند مورد اساسی در این زمینه اشاره شود.  کلسترول، چربی است که به وسیله پروتئین در بدن جابه‌جا می شود. ترکیب این دو ماده، منجر به ایجاد لیپوپروتئین می‌شود. لیپوپروتئین‌ها نیز به نوبه خود به ldl و hdl تقسیم می‌شوند. حتما در برگه آزمایش با این فاکتورها مواجه شده اید و می‌دانید مفهوم ldl و hdl در آزمایش خون چیست؟ ldl همان لیپوپروتئین با چگالی پایین است که می تواند در رگ‌ها رسوب کند. از آن به عنوان چربی بد یاد می‌شود. Hdl نیز لیپوپروتئین با چگالی بالاست که مانع از تجمع چربی‌های بد خون می‌شود. 

کاهش کلسترول

برای کاهش کلسترول چربی‌ ترانس مصرف نکنید. 

چربی‌های ترانس همان روغن نباتی هیدروژنه هستند. از آنها به طور گسترده در تهیه مواد غذایی مانند انواع فست فود، کیک و کلوچه استفاده می‌شود.  مصرف چربی‌های امگا ۳ برای کنترل چربی خون توصیه شده است. 

برای کاهش کلسترول ورزش کنید. 

بی‌تحرکی و یکجا نشستن چیزی جز ضرر برای شما نخواهد داشت. نداشتن برنامه ورزشی منظم به طور قابل توجهی می تواند سطح ldl در آزمایش خون را افزایش دهد.

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

علائم عفونت در بدن چیست؟

 

عفونت در بدن زمانی رخ می‌دهد که عامل بیماری‌زا وارد بدن شده و شروع به تکثیر و نمو می کند. عامل بیماری‌زا می‌تواند ویروس، قارچ، باکتری، انگل و … باشد. در این حالت بدن، به عنوان میزبان برای آن خواهد بود. عامل بیماری‌زا برای ادامه حیات خود به تغذیه نیاز دارد و برای این کار به اندام‌های مختلف بدن حمله خواهد کرد. این امر منجر به بروز علائمی خواهد شد. در این مقاله در مورد علائم عفونت صحبت می‌کنیم و می‌گوییم که CRP در آزمایش خون چیست؟ 

علائم عفونت بدن چیست؟

چگونه می تواند عفونت در بدن را تشخیص داد؟ 

گاهی اوقات تشخیص عفونت در بدن به راحتی انجام نمی‌شود. اگر به هر دلیلی پزشک به این موضوع شک کند؛ آزمایش خون را تجویز خواهد کرد. یکی از این آزمایشات، آزمایش CBC است. این تست یازده فاکتور خونی را بررسی می کند. در کنار آن  از آزمایش CRP  و ESR هم استفاده می‌شود. فاکتورهای CRP  و ESR در آزمایش خون به شما می‌گویند که آیا در بدن عفونتی وجود دارد یا خیر؟ این فاکتورها منشا و علت عفونت را تشخیص نخواهند داد؛ به همین دلیل در همراه با آنها تست CBC تجویز می‌شود. 

شایع ترین علائم عفونت در بدن چیست؟

از مهمترین علائم عفونت بدن می توان به تب اشاره کرد. در واقع بدن با بالا بردن دمای خود، سعی در از بین بردن عامل بیماری دارد. 

در کنار تب، نشانه‌های زیر به عنوان علائم شایع عفونت بیان می‌شوند: 

  • کاهش فشار خون 
  • بروز تنگی نفس 
  • حالت تهوع 
  • استفراغ 
  • احساس بیحالی 
  • ضعف عمومی بدن 
  • تعریق 
۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت