نقد و معرفی خدمات درمانی و مراقبتی در منزل

۴ مطلب در آذر ۱۴۰۰ ثبت شده است

فرق hdl در آزمایش خون با ldl چیست؟‌

 

 

یکی از آزمایشات روتین و رایجی که برای چکاپ دوره‌ای و بررسی وضعیت عمومی سلامتی تجویز می‌شود، آزمایشات پانل چربی است. این آزمایشات در برگه آزمایش با چند پارامتر متفاوت و البته مرتبط نشان داده خواهند شد. Hdl و ldl دو فاکتور مهم در پانل چربی به‌شمار می روند. در این مقاله به معرفی کوتاه این دو فاکتور آزمایش می‌پردازیم. 

ldl در آزمایش خون

 Hdl در آزمایش خون یعنی چه؟

Hdl در آزمایش خون همان چربی خوب است. اگر به هر دلیلی سطح آن در بدن کم باشد. زمینه برای بروز ناراحتی‌های قلبی فراهم خواهد شد. شاید بپرسید چرا به آن چربی خوب می‌گویند؟ hdl می تواند کلسترول اضافی را از جریان خون جمع و خارج کند. به این ترتیب دیگر خطر ایجاد پلاک در رگ‌های خونی وجود نخواهد داشت. هر چقدر سطح آن پایین باشد، به همان میزان چربی‌های بد فرصت تجمع و رسوب در شریان را پیدا خواهند کرد.  مهمترین دلیلی که سبب می‌شود hdl در آزمایش خون سطح نرمالی نداشته باشد، رژیم غذایی و سبک نادرست زندگی است. 

Ldl در آزمایش خون چیست؟ 

منظور از ldl در آزمایش خون، همان چربی بد است. عدم تحرک و داشتن رژیم غذایی پرچرب باعث افزایش سطح آن در بدن می‌شود. مقدار اضافه ldl در رگ‌های خونی رسوب می‌کنند. به این ترتیب مسیر جریان خون محدود می‌شود. این یعنی اندام‌های بدن خون و اکسیژن کمتری دریافت خواهند کرد. همین امر منجر به بروز ناراحتی‌های قلبی و مغزی می‌شود. 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

بالا بودن fe در آزمایش خون چطور تشخیص داده می شود؟

بالا بودن fe در آزمایش خون، مشکلی است که برخی افراد با آن درگیر هستند. به طور کلی می‌توان گفت بهترین راه برای تشخیص آهن خون بالا انجام آزمایش cbc و تست آهن است. آزمایش cbc پارامترهای مختلفی دارد که سلول‌های خونی را بررسی می‌کنند. برای مثال آزمایش mchc، میانگین غلظت هموگلوبین گلبول‌های قرمز است. نتایج این فاکتور در کنار سایر پارامترها مانند آزمایش plt، hct و … منجر به تشخیص کم خونی و بیماری‌های مربوط به آن خواهد شد. 

بالا بودن fe

چه زمانی آزمایش آهن تجویز می شود؟

علائم بالا بودن fe، به سادگی در بدن قابل تشخیص نیستند، چرا که بروز آنها در طولانی مدت رخ می‌دهد. به همین دلیل در چکاپ‌های دوره‌ایی، آزمایش fe توسط پزشکان توصیه می‌شود. گاهی اوقات نیز با بروز بیماری‌های زمینه‌ایی پزشک آهن خون بالا شک کرده و آزمایش آهن را تجویز می‌کند. این بیماری‌ها می‌تواند یکی از موارد زیر باشد: 

  • ناراحتی و بیماری‌های قلبی 
  • بیماری‌های کبدی و افزایش آنزیم‌های آن 
  • قند خون بالا و دیابت
  • بیماری‌های مفصلی مانند آرتریت روماتوئید
  • خستگی‌‌های شدید و بی‌مورد

البته همه این علائم نمی‌توانند مربوط به بالا بودن fe در آزمایش خون باشند. برای مثال، خستگی نیز می‌تواند مربوط به فقر آهن باشد. 



 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

آیا سرما باعث تکرر ادرار می شود؟

 آیا تابحال به این موضوع فکر کرده‌اید که چرا در روزهای سرد سال بیش از همیشه نیاز به تخلیه ادرار دارید؟ شاید فکر کنید به عفونت ادراری مبتلا شده‌اید و به آزمایش‌هایی ماننند  آزمایش bun یا آزمایش ادرار  نیاز دارید؟ باید بدانید اگر بیماری خاصی مانند دیابت ندارید، علت تکرر ادرار می‌تواند فقط مربوط به دمای هوا باشد. اینطور به نظر می‌رسد، هوای سرد باعث می‌شود تا بیشتر به دستشویی برویم، اما چرا؟ 

چرا هوای سرد باعث تکرر ادرار می شود؟

چرا هوای سرد باعث تکرر ادرار می‌شود؟

هنگامی که در معرض هوای سرد قرار می گیرد، بدن به طور طبیعی شروع به انقباض رگ‌های خونی خواهد کرد. در این شرایط بدن مراقب است تا به همه اندام‌ها، خون کافی برسد تا عملکرد آنها دچار اختلال نشود.در این حالت بدن در حال پمپاژ خون بیشتری است. این امر فشار خون را بالا می‌برد. از سویی دیگر وقتی خون بیشتری پمپاژ می‌شود، به تصفیه بیشتری نیز نیاز خواهد داشت. حالا وظیفه تصفیه خون با چه کسی است؟ کلیه‌ها همان اندام‌هایی هستند که وظیفه تصفیه خون را دارند. به همین دلیل در هوای سرد مجبور هستند بیشتر کار کنند و در نتیجه ادرار بیشتری هم تولید می کنند. شاید بهتر باشد در هوای سرد از نوشیدن مواد غذایی محرک مانند کافئین اجتناب کنید. 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت

واکسن کرونا در بارداری چه عوارضی دارد؟

 

عوارض واکسن کرونا در بارداری فرقی با افراد عادی ندارد. اگر واکسن کرونا دریافت کرده اید و نتیجه آزمایش bhcg نیز بارداری را تایید می‌کند، نگران نباشید. پزشکان معتقدند که واکسن‌های موجود مانند سینوفارم و آسترازنکا نمی‌توانند بر جنین تاثیر منفی بگذارند. البته واکسن کرونا در بارداری باید در زمان تعیین شده تزریق شود.  در این حالت حتما برای تزریق دوز دوم با پزشک مشورت داشته باشید.تزریق واکسن کووید ۱۹، معمولا بالای ۱۲ یا ۲۸ هفته انجام می‌شود. اگر می‌خواهید بدانید واکسن در بدن ایمنی ایجاد کرده است یا خیر، می‌توانید از تست آنتی بادی کرونا استفاده کنید. 

واکسن کرونا در بارداری چه عوارضی دارد؟

عوارض واکسن کرونا در بارداری 

از عوارض شایع واکسن کووید ۱۹ در دوران حاملگی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 

  • بدن درد 
  • تب خفیف 
  • احساس بی‌حالی 
  • احساس خواب‌آلودگی
  • سردرد

بروز این علائم در همه مادران باردار دیده نمی‌شود. همچنین شدت آن در همه افراد یکسان نیست. با پزشک متخصص خود مشورت داشته باشید تا بدانید چگونه می‌توان این عوارض را کنترل کرد و آیا مجاز به داروهای خاصی مانند استامینوفن هستید یا خیر؟ 

اگر پس از تزریق واکسن احساس کردید، شدت عوارض افزایش یافته است، حتما به پزشک متخصص عفونی مراجعه کنید. همچنین پزشک متخصص زنان را در جریان بگذارید. این دو متخصص باید اطلاعات کافی در مورد وضعیت مادر و جنین داشته باشند. همکاری آنها در کنار هم سلامت مادر و جنین را تضمین می‌کند. 

۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
پرستار سلامت